Welcome! Anonymous

Dobra literatura, czyli co do poduchy?

"Inny świat zamknięty między okładkami, znaki, które stają się znaczeniami, a ja ślinię palce i przeglądam, włączam oczy i pochłaniam litery, kropki, znaki zapytania "

Moderatorzy: Hax, Kondzik

Dobra literatura, czyli co do poduchy?

Postprzez lady_quas » 13 Lip 2010, 23:50

Bezduszne upały robią wszystko, żeby zniechęcić mnie do robienia czegokolwiek, bo na wszystko jest za gorąco, taka prawda, więc leżę tylko na leżaku i czytam. Skończyła mi się sesja, więc "studencka" literatura poszła w odstawkę i wzięłam się za coś bardziej przyziemnego. Kończą mi się zasoby biblioteki domowej, ostatnio nawet ruszyłam "Dom nad rozlewiskiem" Kalicińskiej, z czystych nudów, przypomniałam sobie Hemingwaya i za ciosem przebrnęłam przez modernizm w Stanach, potem fachowe książki Damasia no i teraz czytam "Świat Zofii" Gardeera, ale książka się kończy i nie mam pomysłu na nic nowego, dlatego liczę, że jest tu jakiś oczytany Użytkownik, który poleci mi dobrą książkę (oby nie s-f/fantasy, Stasiu i Nel, czy Harlequin). Jakaś fabularna proza, jak beletrystyka, opowieść biograficzna jakiejś ciekawej persony, może coś o krajach orientu, może filozofia, albo literatura transgresji? Anything! Rzucajcie dobre tytuły.
A mad rhyme, for mad times, that's what's up! Like James Brown I'm sayin it loud, am I loud enough?
Awatar użytkownika
lady_quas
Ogarnia
Ogarnia

Miejscowość: Silesia
Propsy: 22

Re: Dobra literatura, czyli co do poduchy?

Postprzez eN » 23 Lip 2010, 22:16

poleci mi dobrą książkę
oby nie (...)fantasy
No to albo, albo...

------------------

Polecam Iwonę, Księżniczkę Burgunda Gombrowicza.
Awatar użytkownika
eN
Wkręca się
Wkręca się

Postprzez Kondzik » 25 Lip 2010, 14:06

Może niekoniecznie to kraje orientu i być może już to czytałaś, ale moim zdaniem warto przeczytać coś Pawlikowskiej z serii "Blondynka...". TUTAJ masz spis książek podróżniczych tej autorki. Ja osobiście przeczytałem "Blondynkę na Kubie" i "Blondynkę na Safari". To co podoba mi się w jej książkach to to, że nie pisze samych suchych faktów, przykładowo w "Blondynce na Kubie" opisuje to, co ją spotyka na Kubie, np. zachowanie tamtejszej społeczności, to, w jaki sposób chcą naciągnąć turystę na pieniądze, ale oczywiście nie brakuje tam i informacji o samej Kubie, ciekawych miejscach itp. "Blondynka na Safari" to z kolei swojego rodzaju przewodnik po Safari, i chociaż się tam nie wybieram, to czytało mi się to z wielką przyjemnością. Jest tam podział na zwierzęta, rośliny, parki narodowe itp. Jak pisze autorka:
Czy wiedzieliście o tym, że żyrafa śpi tylko przez dziesięć minut dziennie? A paski na zebrze służą jej jak wewnętrzna klimatyzacja? A słoń potrafi czytać z ruchów gwiazd i z daleka wyczuć ludzki strach? A skorpion ma radary na nogach? A wiecie co zrobić jeśli ukąsi was skorpion? A po czym rozpoznać czarną mambę? Oczywiście po tym, że wcale nie jest czarna, tylko szara, potrafi ścigać ofiarę i atakuje skacząc na twarz, a ma przy tym tyle jadu, że jednym ukąszeniem mogłaby zabić czterdziestu ludzi.

Takich opowieści nie znalazłam nigdy w żadnym przewodniku. Dlatego właśnie postanowiłam napisać mój własny przewodnik i zamieścić w nim wyłącznie to, co jest ciekawe, fascynujące i porusza wyobraźnię. Chciałam pokazać w nim taki świat, jaki ja widzę podczas podróżowania. Pełen przygód, zaskakujących odkryć i niezapomnianych emocji. I takich podróży wam życzę.
Awatar użytkownika
Kondzik
Moderator

Miejscowość: Radom
Propsy: 23

Postprzez kojot » 23 Wrz 2010, 20:21

A może coś z delikatnego, w dodatku interaktywnego horroru? Polecam Dolinę Szkieletów - Duch w machinie. W tej chwili właśnie czytam ;)
kojot
Początkujący
Początkujący

Postprzez NeS » 13 Cze 2011, 20:09

Hmmm, z tej racji, że jaram się nowoczesną historią, polecam książki Bogusława Wołoszańskiego "Sensacje XX Wieku". No i to chyba tyle.
Awatar użytkownika
NeS
Początkujący
Początkujący

Postprzez Kr0ki3tt » 25 Lis 2011, 18:52

Myśle że mógłbyś sie przekonać do Wiedźmina;) Książki naprawde świetne;)
Kr0ki3tt
Początkujący
Początkujący

Postprzez Pepo » 28 Lis 2011, 00:07

wszystko tylko nie zmierzch..
Pepo
Początkujący
Początkujący

Postprzez Oylka » 28 Lis 2011, 13:33

Polecam książkę dotyczącą czasów II Wojny Światowej - jednak nie jest to powieść historyczna - ot zwykła proza raczej - "Niemra" Polecam ;)

Chociaż i tak uważam, że właśnie sci-fi/fantastyka rządzą :D
Oylka
Początkujący
Początkujący

Postprzez klaudia1515 » 29 Lis 2011, 21:36

"Kandydat z piekła" - książka serio mega ! polecam ; )
klaudia1515
Początkujący
Początkujący

Wróć do Czytałem, oglądałem, polecam

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości