Hip-hop to kultura skupiajaca w sobie przede wszystkim tworzace ja elementy i ludzi, ktorzy je reprezentuja, ale takze miejsca, bez ktorych caly ten movement nie mial by szansy zaistniec. Jednym z takich miejsc jest kolebka hip-hopu, czyli Miasto Nowy Jork. NYC to Sedgwick Avenue na Bronxie, to QB i "The Roxy" (Roxy NYC), nowojorski klub polozony na Manhattanie, o ktorego istnieniu nie wszyscy jeszcze slyszeli.
Roxy w latach 70. byl typowym klubem disco, gdzie w rytm four-to-the-floor mozna bylo posmigac na wrotkach. Proceder ten dzialal do roku 82, kiedy brytyjka Ruza Blue aka Kool Lady Blue (pozniej menagerka RSC) wraz z przyjaciolmi, przeksztalcila go w ogolnodostepny (wiek, plec, rasa byly bez znaczenia) klub hip-hopowy. Roxy to legendarne miejsce, ktore skupialo jednoczesnie DJów tj: Bambaataa, czy Jazzy Jay, BBoyów - Rock Steady Crew, grafficiarzy, beatboxerów, raperów i entuzjastów tzw. Double Dutch (skakanie na 2 skakankach), miejsce, ktore w latach 80. mialo jeden z najwiekszych wplywow na ewolucje kultury hip-hop.
Klub zamknieto w marcu 2007 roku, po czym zostal zdemolowany przez bezskuteczne proby przerobienia go na lofty.
Telewizja BBC na swojej stronie opublikowala niespelna 5min. dokument poswiecony Kool Lady Blue i jej zaslugom dla Roxy, najpopularniejszego klubu hip-hopowego lat 80.
Dokument mozecie zobaczyc tutaj:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/world_news_america/7792727.stm (eng.)
Polecam, wyszperalam go dzisiaj gdzies w internecie i zaluje, ze nie jest dluzszy, swoisty "back to the roots". Enjoy :-)
Kool Lady Blue, czyli historia Roxy NYC
1 post
• Strona 1 z 1
Kool Lady Blue, czyli historia Roxy NYC
A mad rhyme, for mad times, that's what's up! Like James Brown I'm sayin it loud, am I loud enough?
-

lady_quas - Ogarnia

- Miejscowość: Silesia
- Propsy: 22
1 post
• Strona 1 z 1
Wróć do Czytałem, oglądałem, polecam
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości