BOMB THE SUBURBS
Każdy, kogo interesuje graffiti albo kto czytuje różne książki czy magazyny hip hopowe musiał natknąć się na postać Williama Upski'ego Wimsatta. B-boy, aktywista hip hopowy, writer z blisko 20-letnim stażem, dziennikarz, i chyba jedyny białas prawdziwie poważany przez czarnuchów - wydał w 1994r. książkę "Bomb The Suburbs", która właśnie została wznowiona, a która reklamowana jest następującym hasłem: 'hip hopowy album roku nie jest albumem... jest książką!'.
Na podstawie dotychczasowej lektury mogę powiedzieć, że to najlepsza książka o kulturze hip hopowej, jaką dotąd przeczytałem, a przeczytałem ich kilka. Oraz bodaj jednyna traktująca o białychpróbujących zdobyć sobie uznanie w tej czarnej przecież kulturze, i o stosunku czarnych do nas białasów. Jeśli nie przeczytasz tej książki, to naprawdę nie wiesz, co tracisz. Tupac Shakur powiedział o niej: 'najlepsza książka, jaką przeczytałem w więzieniu'.
druh slawek
NO MORE PRIZONS
Druga książka Upski'ego to już książka napisana przez aktywistę, żeby nie powiedzieć - intelektualistę, traktująca o sytuacji w amerykańskim więziennictwie, ale też i o samopomocowych organizacjach środowiskowych, życiu w wielkich miastach, filantropii, pracy u podstaw.
Niejako muzycznym uzupełnieniem tej książki jest wydana przez Raptivism Records znakomita składanka o tym samym tytule (są tam m.in. The Coup, Apani B, dead prez, Grandmaster Caz, Helixx C. Armageddon, Sister Asia, Kool DJ EQ feat. The Last Poets, Rubberoom, Lil' Dap, Chubb Rock itd.) - obie podejmują ten sam problem, choć każda na inny sposób. druh slawek
cytaty w ramach rekomendacji