My Philosophy II [Konkurs na najciekawszą recenzję]
Regulamin forum
1. W celu usprawnienia pracy na forum, prosimy o podsyłanie linków do nowo założonych tematów o konkretnych albumach na maila hax@4elementy.pl. Płyty będą sukcesywnie dodawanie do katalogu albumów, tak żeby w przyszłości móc łatwo je odnaleźć.
2. Każdy dodawany topic o konkretnej płycie, powinien zawierać okładkę, tracklistę i kilka zdań własnej opinii.
1. W celu usprawnienia pracy na forum, prosimy o podsyłanie linków do nowo założonych tematów o konkretnych albumach na maila hax@4elementy.pl. Płyty będą sukcesywnie dodawanie do katalogu albumów, tak żeby w przyszłości móc łatwo je odnaleźć.
2. Każdy dodawany topic o konkretnej płycie, powinien zawierać okładkę, tracklistę i kilka zdań własnej opinii.
17 posty(ów)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
- vae victis
- Początkujący

- Propsy: 1
Re: My Philosophy II [Konkurs na najciekawszą recenzję]
Zgodnie z regulaminem konkurs „My Philosophy II” zostaje oficjalnie zakończony! Dziękujemy wszystkim tym, którzy zdecydowali się opublikować swoje recenzje.
W „My Philosophy II” udział biorą następujący Użytkownicy:
1. rymas
2. Karol Kubiak
3. flowindaspace
4. mpr
5. eldoes
6. tmb
7. kzieba
8. natalia_wronska
9. kamil
10. vae victis
11. kekeofc
Wyniki konkursu pojawią się w tym temacie w dniu 14.07.2010. Wasze prace oceniać będzie Jury w wyżej podanym składzie. Nagrodzone zostaną 3 najlepsze recenzje. Wraz z wynikami zostaną opublikowane krótkie komentarze do każdej z prac oraz zasady jakimi kierowało się Jury przy ocenie Waszych prac.
Dziękujemy za udział w konkursie! Zapraszamy do udziału w My Philosophy 2 i 1/2
W „My Philosophy II” udział biorą następujący Użytkownicy:
1. rymas
2. Karol Kubiak
3. flowindaspace
4. mpr
5. eldoes
6. tmb
7. kzieba
8. natalia_wronska
9. kamil
10. vae victis
11. kekeofc
Wyniki konkursu pojawią się w tym temacie w dniu 14.07.2010. Wasze prace oceniać będzie Jury w wyżej podanym składzie. Nagrodzone zostaną 3 najlepsze recenzje. Wraz z wynikami zostaną opublikowane krótkie komentarze do każdej z prac oraz zasady jakimi kierowało się Jury przy ocenie Waszych prac.
Dziękujemy za udział w konkursie! Zapraszamy do udziału w My Philosophy 2 i 1/2
-

Hax - Administrator

- Miejscowość: Żagań
- Propsy: 19
Hip-hop Queens & Kings!
Lato w pełni, na dworze aura sprzyja wakacyjnym wojażom, więc i my - Jury - korzystamy z dobrodziejstw iście tropikalnych upałów, do tego w czwartek w Czechach startuje Hip Hop Jam, a jako, że nie chcemy robić niczego na pół gwizdka, postanowiliśmy przedłużyć czas oczekiwania na ogłoszenie laureatów konkursu My Philosophy o kilka dni. Wyniki opublikujemy 25 lipca br. Używajcie słonecznego wypoczynku!
Lato w pełni, na dworze aura sprzyja wakacyjnym wojażom, więc i my - Jury - korzystamy z dobrodziejstw iście tropikalnych upałów, do tego w czwartek w Czechach startuje Hip Hop Jam, a jako, że nie chcemy robić niczego na pół gwizdka, postanowiliśmy przedłużyć czas oczekiwania na ogłoszenie laureatów konkursu My Philosophy o kilka dni. Wyniki opublikujemy 25 lipca br. Używajcie słonecznego wypoczynku!
A mad rhyme, for mad times, that's what's up! Like James Brown I'm sayin it loud, am I loud enough?
-

lady_quas - Ogarnia

- Miejscowość: Silesia
- Propsy: 22
Pora ogłosić wyniki drugiej edycji konkursu My Philosophy. Na początku może pokrótce opiszę w jaki sposób wyłoniliśmy zwycięzce. Każdy z jurorów przygotował własny ranking od 1 do 11 miejsca, za pierwsze miejsce przyzwaliśmy 11 punktów, za drugie miejsce 10 punktów, za trzecie 9 punktów itd. Łącznie można było uzyskać 44 punkty. Poniżej prezentujemy zarówno łączną ilość zdobytych punktów jak i jednostkowe punkty przyznawane przez konkretnych jurorów (kolejność: Rafał Kozdęba / Marcin Antonowicz / Paweł Mytlewski / Krzysztof Muszyński).
1. Miejsce: natalia_wronska - 39 pkt (9 / 9 / 10 / 11)
Bahamadia – Kollage (1996, Chrysalis/EMI Records) /USA/
bahamadia-kollage-1996-t1151.html
2. Miejsce: Kamil - 34 pkt ( 11 / 11 / 8 / 4 )
Gang Starr – Step in the Arena (1991, Chrysalis/Emi Records) /USA/
gang-starr-step-in-the-arena-1991-t1153.html
3. Miejsce: kekeofc - 33 pkt (10 / 5 / 9 / 9 )
Quasimoto – The Unseen (2000, Stones Throw) /USA/
quasimoto-the-unseen-2000-t1157.html#p6376
4. Miejsce: flowindaspace – 31 pkt ( 8 / 10 / 3 / 10)
J-Live – All of the Above (2002, Coup d’Etat) /USA/
j-live-all-of-the-above-2002-t1070.html
5. Miejsce: tmb - 27 pkt ( 3 / 7 / 11 / 6 )
Group Home – Livin’ Proof (1995, Payday/FFRR/PolyGram Records) /USA/
group-home-livin-proof-1995-t1150.html
6. Miejsce: Karol Kubiak – 25 pkt (7 / 6 / 7 / 5)
Looptroop – Modern Day City Symphony (2000, Burning Heart Sweden) /Szwecja/
looptroop-modern-day-city-symphony-2000-t1056.html
7. Miejsce: kzieba – 22 pkt (6 / 4 / 5 / 7)
Erykah Badu – Baduizm (1997, Kedar Records) /USA/
erykah-badu-baduizm-1997-t1149.html
(ex aequo) 7. Miejsce : mpr – 22 pkt (5 / 8 / 7 / 2 )
Virtuoso – World War II: Evolution of Torturer (2004, Raptivism) /USA/
virtuoso-world-war-ii-evolution-of-the-tor-t1145.html
9. Miejsce: vae victis – 21 pkt (4 / 3 / 6 / 8 )
Boogie Down Productions - By All Means Necessary (1988, Jive/RCA Records) /USA/
boogie-down-productions-by-all-means-necessary-t1155.html
10. Miejsce: rymas - 11 pkt ( 2 / 2 / 4 / 3 )
Keith Murray – The Most Beautifullest Thing in This World (1994, Jive Records) /USA/
keith-murray-the-most-beautifullest-thing-t1046.html
11. Miejsce: eldoes - 4 pkt ( 1 / 1 / 1 / 1 )
Sweatshop Union - Natural Progression (2004)
sweatshop-union-natural-progression-2004-t1143.html
Dziękujemy wszystkim za wzięcie udziału w konkursie, zwyciężczyni gratulujemy. Zapraszamy również do startu w My Philosophy II i ½.
1. Miejsce: natalia_wronska - 39 pkt (9 / 9 / 10 / 11)
Bahamadia – Kollage (1996, Chrysalis/EMI Records) /USA/
bahamadia-kollage-1996-t1151.html
2. Miejsce: Kamil - 34 pkt ( 11 / 11 / 8 / 4 )
Gang Starr – Step in the Arena (1991, Chrysalis/Emi Records) /USA/
gang-starr-step-in-the-arena-1991-t1153.html
3. Miejsce: kekeofc - 33 pkt (10 / 5 / 9 / 9 )
Quasimoto – The Unseen (2000, Stones Throw) /USA/
quasimoto-the-unseen-2000-t1157.html#p6376
4. Miejsce: flowindaspace – 31 pkt ( 8 / 10 / 3 / 10)
J-Live – All of the Above (2002, Coup d’Etat) /USA/
j-live-all-of-the-above-2002-t1070.html
5. Miejsce: tmb - 27 pkt ( 3 / 7 / 11 / 6 )
Group Home – Livin’ Proof (1995, Payday/FFRR/PolyGram Records) /USA/
group-home-livin-proof-1995-t1150.html
6. Miejsce: Karol Kubiak – 25 pkt (7 / 6 / 7 / 5)
Looptroop – Modern Day City Symphony (2000, Burning Heart Sweden) /Szwecja/
looptroop-modern-day-city-symphony-2000-t1056.html
7. Miejsce: kzieba – 22 pkt (6 / 4 / 5 / 7)
Erykah Badu – Baduizm (1997, Kedar Records) /USA/
erykah-badu-baduizm-1997-t1149.html
(ex aequo) 7. Miejsce : mpr – 22 pkt (5 / 8 / 7 / 2 )
Virtuoso – World War II: Evolution of Torturer (2004, Raptivism) /USA/
virtuoso-world-war-ii-evolution-of-the-tor-t1145.html
9. Miejsce: vae victis – 21 pkt (4 / 3 / 6 / 8 )
Boogie Down Productions - By All Means Necessary (1988, Jive/RCA Records) /USA/
boogie-down-productions-by-all-means-necessary-t1155.html
10. Miejsce: rymas - 11 pkt ( 2 / 2 / 4 / 3 )
Keith Murray – The Most Beautifullest Thing in This World (1994, Jive Records) /USA/
keith-murray-the-most-beautifullest-thing-t1046.html
11. Miejsce: eldoes - 4 pkt ( 1 / 1 / 1 / 1 )
Sweatshop Union - Natural Progression (2004)
sweatshop-union-natural-progression-2004-t1143.html
Dziękujemy wszystkim za wzięcie udziału w konkursie, zwyciężczyni gratulujemy. Zapraszamy również do startu w My Philosophy II i ½.
-

Hax - Administrator

- Miejscowość: Żagań
- Propsy: 19
Bahamadia – Kollage (1996) - II MIEJSCE - 10 pts.
natalia_wronska
Fiu fiu, takiej recenzji nie powstydziłby się chyba żaden poważany portal. Zwracasz uwagę na bardzo wiele elementów i wątków dotyczących recenzowanego albumu. To się chwali. Pracuj nad stylem i tą specyficzną iskierką, która gasi jakąkolwiek miałkość w tekstach.
Boogie Down Productions - By All Means Necessary - VI MIEJSCE - 6pts
vae victis
Zdania typu "płyta opowiada o przemocy, seksie i życiu na ulicy" podchodzą pod banał. Można było je ubrać w nieco inne słowa
. Propsy za odniesienia do 'kontekstu historycznego'. Ciekawa sprawa, choć uważam, że nie zasługują one na aż tak rozbudowany opis. Treść (/zawartość) albumu jest zawsze najważniejsza.
P.S. w Twojej recenzji doliczyłem aż sie ośmiu (!) wtrąceń dodawanych w nawiasach. To zdecydowanie za duża ilość. Do tego jedno wtrącenie zajmuje prawie cały akapit tekstu...
Erykah Badu - Baduizm (1997) - VII MIEJSCE - 5pts
kzieba
"Mam również świadomość charakterystycznego zjawiska, które dotyczy każdego z Nas" - Piszesz o nas, słuchaczach muzyki, czy o Nasirze Jonesie z Queens? Jeśli to pierwsze - chyba już wiesz gdzie zrobiłeś błąd?
"...obserwację społeczno – polityczne ( Drama) czy te mieszane (The Other Side Of The Game), Badu serwuję nam potężną dawkę uniesień i przemyśleń. Dzięki owej charyzmie" - ?? Jakiej charyzmie? Czy była o niej wcześniej mowa skoro używasz słowa 'owa'?
Dwa ostatnie akapity są świetne. Mają smaczek, są ciekawe, ale reszta artykułu jest nudna i mało błyskotliwa. Głównie za sprawą zbyt rozbudowanych zdań i bezustannego lania wody.
Gang Starr - Step in the arena (1991) - IV MIEJSCE - 8pts
kamil
Wow, pierwszy akapit ma mega kopa. Wzbudza zainteresowanie artykułem już od samego headlinu. Punkty.
"...i ważny album, dzięki któremu Gang Starr nie zatonął w próżnej otchłani. I nabrał olbrzymiego rozpędu". Zgrzyt - styl. Brak punktów.
Czemu videoklipom i kuszącym brunetkom poświęciłeś cały akapit tekstu, a na opis liryki Guru zarezerwowałeś jedynie 2-3 zdania? To mało ważna kwestia? Jako pro-fan Gang Starra jestem pewien, że nie.
Czytając Twoją recenzję "Step In The Arena" mam wrażenie, że mam do czynienia z opisem świetnego albumu, ale nie wiem dla czego jest świetny. Twój tekst tego nie wyjaśnia. Za dużo w nim wielkich słów, a za mało konkretów.
Mimo wszystko, to jedna z lepszych recenzji jaką przeczytałem oceniając prace z MP 2.
Group Home – Livin’ Proof (1995) - I MIEJCE - 11pts
tmb
Motyw z tekstowymi cutami jest świetny! Nie spotkałem się czymś takim do tej pory.
Bardzo dobra recenzja. Zrównoważona, nie zawierająca wielkich słów i przedewszystkim treściwa. Nie popadasz w banał, nie rozwodzisz się nad błachymi wątkami, piszesz starannie i zwięźle. Jak mówią bracia Czesi, to je to.
Gratulacje
J-Live - All Of The Above (2002) - IX MIEJSCE - 3pts
flowindaspace
Nie popieramy jawnego piractwa, tym bardziej, że Twoje opisy operacji pobierania plików z Kaazy zabierają recenzji klimat.
Ostatni akapit to kartka z Twojego pamiętnika, czy podsumowanie recenzowanego albumu? Miało być to drugie.
Keith Murray - The Most Beautifullest Thing ... VIII MIEJSCE - 4pts
rymas
W pierwszej części artykułu skaczesz po tematach bez ładu i składu. W Twojej recenzji wyraźnie brakuje 'kleju'
Właśnie, tego, temu, ta - tych słów powinieneś się wystrzegać najbardziej. A przynajmniej ograniczać ich użycie do minimum. W Twoim tekście jest ich po prostu za dużo.
Looptroop - Modern Day City Symphony (2000) - V MIEJSCE - 7pts
Karol Kubiak
Headline. Po jego przeczytaniu wiem, że recenzja będzie konkretna. Czytam dalej.
Przeczytałem. I nie zmieniam zdania.
Zwróciłeś uwagę na wszystkie najważniejsze elementy albumu, wyraziłeś swoje zdanie, podsumowałeś album krótko i zwięźle.
Recenzja jest ok. Brakuje jej jedynie wyrazistości.
P.S. "Jednak ponita jest zawsze pozytywna". Ponita? Chodzi o tego Pokemona czy o słowo pointa?
Sweatshop Union - Natural Progression (2004) - 11 MIEJSCE
eldoes
"...a w połączeniu z wokalami Słitszopunionistów" takie zdania warto sobie jednak odpuścić. Chyba, że piszemy do Bravo Girl, lub podobnego periodyku.
"...nie wsłuchiwałem się w tekst" - to się wsłuchaj i wróć tu z lepszą recenzją za jakiś czas.
Virtuoso - World War II: Evolution of the Tor... - V MiEJSCE - 7pts (ex equo)
mpr
Jesteś jedną z osób, która potrafi pisać headline. W Twojej pracy jest jednak za dużo wtrąceń i niewiele tłumaczących cytatów. Pamiętaj, że mało kto je tak na prawde czyta, a jeśli sam nie wyjaśnisz ich dosłownego znaczenia - cytaty pozostaną elementami recenzji znaczącymi równie wiele, co wstawienie 4 linijek kropek. O tak;
Początek recenzji jest ciekawy, ale za bardzo rozwleczony. Do kardynalnego zdania "W poniższej recenzji chciałbym się skupić..." dochodzisz po trzech (!) akapitach.
Plus za plastycznie opisany kontekst polityczny albumu, za headline i za podsumowanie.
Quasimoto - The Unseen - III MIEJSCE - 9pts
kekeofc
O, dobra recenzja. Dosadne podsumowanie (chociaż pierwsze zdanie rzeczonego podsumowania gdzieś w tekście widziałem?). Dobry język, dobra składnia. Lubie czytać recenzje, które same do mnie mówią. Podoba mi się.
natalia_wronska
Fiu fiu, takiej recenzji nie powstydziłby się chyba żaden poważany portal. Zwracasz uwagę na bardzo wiele elementów i wątków dotyczących recenzowanego albumu. To się chwali. Pracuj nad stylem i tą specyficzną iskierką, która gasi jakąkolwiek miałkość w tekstach.
Boogie Down Productions - By All Means Necessary - VI MIEJSCE - 6pts
vae victis
Zdania typu "płyta opowiada o przemocy, seksie i życiu na ulicy" podchodzą pod banał. Można było je ubrać w nieco inne słowa
P.S. w Twojej recenzji doliczyłem aż sie ośmiu (!) wtrąceń dodawanych w nawiasach. To zdecydowanie za duża ilość. Do tego jedno wtrącenie zajmuje prawie cały akapit tekstu...
Erykah Badu - Baduizm (1997) - VII MIEJSCE - 5pts
kzieba
"Mam również świadomość charakterystycznego zjawiska, które dotyczy każdego z Nas" - Piszesz o nas, słuchaczach muzyki, czy o Nasirze Jonesie z Queens? Jeśli to pierwsze - chyba już wiesz gdzie zrobiłeś błąd?
"...obserwację społeczno – polityczne ( Drama) czy te mieszane (The Other Side Of The Game), Badu serwuję nam potężną dawkę uniesień i przemyśleń. Dzięki owej charyzmie" - ?? Jakiej charyzmie? Czy była o niej wcześniej mowa skoro używasz słowa 'owa'?
Dwa ostatnie akapity są świetne. Mają smaczek, są ciekawe, ale reszta artykułu jest nudna i mało błyskotliwa. Głównie za sprawą zbyt rozbudowanych zdań i bezustannego lania wody.
Gang Starr - Step in the arena (1991) - IV MIEJSCE - 8pts
kamil
Wow, pierwszy akapit ma mega kopa. Wzbudza zainteresowanie artykułem już od samego headlinu. Punkty.
"...i ważny album, dzięki któremu Gang Starr nie zatonął w próżnej otchłani. I nabrał olbrzymiego rozpędu". Zgrzyt - styl. Brak punktów.
Czemu videoklipom i kuszącym brunetkom poświęciłeś cały akapit tekstu, a na opis liryki Guru zarezerwowałeś jedynie 2-3 zdania? To mało ważna kwestia? Jako pro-fan Gang Starra jestem pewien, że nie.
Czytając Twoją recenzję "Step In The Arena" mam wrażenie, że mam do czynienia z opisem świetnego albumu, ale nie wiem dla czego jest świetny. Twój tekst tego nie wyjaśnia. Za dużo w nim wielkich słów, a za mało konkretów.
Mimo wszystko, to jedna z lepszych recenzji jaką przeczytałem oceniając prace z MP 2.
Group Home – Livin’ Proof (1995) - I MIEJCE - 11pts
tmb
Motyw z tekstowymi cutami jest świetny! Nie spotkałem się czymś takim do tej pory.
Bardzo dobra recenzja. Zrównoważona, nie zawierająca wielkich słów i przedewszystkim treściwa. Nie popadasz w banał, nie rozwodzisz się nad błachymi wątkami, piszesz starannie i zwięźle. Jak mówią bracia Czesi, to je to.
Gratulacje
J-Live - All Of The Above (2002) - IX MIEJSCE - 3pts
flowindaspace
Nie popieramy jawnego piractwa, tym bardziej, że Twoje opisy operacji pobierania plików z Kaazy zabierają recenzji klimat.
Ostatni akapit to kartka z Twojego pamiętnika, czy podsumowanie recenzowanego albumu? Miało być to drugie.
Keith Murray - The Most Beautifullest Thing ... VIII MIEJSCE - 4pts
rymas
W pierwszej części artykułu skaczesz po tematach bez ładu i składu. W Twojej recenzji wyraźnie brakuje 'kleju'
Właśnie, tego, temu, ta - tych słów powinieneś się wystrzegać najbardziej. A przynajmniej ograniczać ich użycie do minimum. W Twoim tekście jest ich po prostu za dużo.
Looptroop - Modern Day City Symphony (2000) - V MIEJSCE - 7pts
Karol Kubiak
Headline. Po jego przeczytaniu wiem, że recenzja będzie konkretna. Czytam dalej.
Przeczytałem. I nie zmieniam zdania.
Zwróciłeś uwagę na wszystkie najważniejsze elementy albumu, wyraziłeś swoje zdanie, podsumowałeś album krótko i zwięźle.
Recenzja jest ok. Brakuje jej jedynie wyrazistości.
P.S. "Jednak ponita jest zawsze pozytywna". Ponita? Chodzi o tego Pokemona czy o słowo pointa?
Sweatshop Union - Natural Progression (2004) - 11 MIEJSCE
eldoes
"...a w połączeniu z wokalami Słitszopunionistów" takie zdania warto sobie jednak odpuścić. Chyba, że piszemy do Bravo Girl, lub podobnego periodyku.
"...nie wsłuchiwałem się w tekst" - to się wsłuchaj i wróć tu z lepszą recenzją za jakiś czas.
Virtuoso - World War II: Evolution of the Tor... - V MiEJSCE - 7pts (ex equo)
mpr
Jesteś jedną z osób, która potrafi pisać headline. W Twojej pracy jest jednak za dużo wtrąceń i niewiele tłumaczących cytatów. Pamiętaj, że mało kto je tak na prawde czyta, a jeśli sam nie wyjaśnisz ich dosłownego znaczenia - cytaty pozostaną elementami recenzji znaczącymi równie wiele, co wstawienie 4 linijek kropek. O tak;
Początek recenzji jest ciekawy, ale za bardzo rozwleczony. Do kardynalnego zdania "W poniższej recenzji chciałbym się skupić..." dochodzisz po trzech (!) akapitach.
Plus za plastycznie opisany kontekst polityczny albumu, za headline i za podsumowanie.
Quasimoto - The Unseen - III MIEJSCE - 9pts
kekeofc
O, dobra recenzja. Dosadne podsumowanie (chociaż pierwsze zdanie rzeczonego podsumowania gdzieś w tekście widziałem?). Dobry język, dobra składnia. Lubie czytać recenzje, które same do mnie mówią. Podoba mi się.
/dtc
-

Sprzedawca Marzeń - Wkręca się

- Miejscowość: Zielona Góra
- Propsy: 2
17 posty(ów)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości