Welcome! Anonymous

Outkast

Moderatorzy: Hax, Kondzik

Regulamin forum
1. W celu usprawnienia pracy na forum, prosimy o podsyłanie linków do nowo założonych tematów o konkretnych albumach na maila hax@4elementy.pl. Płyty będą sukcesywnie dodawanie do katalogu albumów, tak żeby w przyszłości móc łatwo je odnaleźć.
2. Każdy dodawany topic o konkretnej płycie, powinien zawierać okładkę, tracklistę i kilka zdań własnej opinii.

Kto jest lepszy Twoim zdaniem? Kogo bardziej darzysz sympatią?

Andre 3000
1
50%
Big Boi
1
50%

Razem głosów : 2

Outkast

Postprzez kamil » 18 Lip 2010, 18:26

Kto równie jak ja, nienawidząc południowego brzmienia, ogromnie jara się twórczością Andre i Boi'a, w tej chwili z playlisty nie wyrzuca Gasoline Dreams, Mamacita, Player's Ball, jest na świeżo po odsłuchu Sir Lucious Left Foot The Son Of Chico Dusty Big Boi'a i z niecierpliwością czeka na spełnienie pogłosek o ich najnowszym wydawnictwie?

Zespół ma specyficzne brzmienie, więc liczę na specyficzną i żywiołową dyskusję!

EDIT:

Image
Image
Image

INFO (last.fm):
Outkast to duet muzyków wywodzących się z Atlanty w Georgii, USA. Ich muzyka jest połączeniem wielu stylów: Dirty South, funku, soulu, a nawet rocka. Skład zespołu to: André Benjamin (znanego również jako Dre oraz André 3000) oraz Antwan Patton (lepiej znany jako Big Boi).

Outkast od 1993 roku wydał 7 albumów oraz sprzedał ponad 20 milionów kopii swoich płyt. Duet nagrał 5 nagrań studyjnych, jeden krążek typu greatest hits oraz podwójny album Speakerboxxx/The Love Below składający się z dwóch solowych albumów członków grupy. Speakerboxxx/The Love Below jest jednym z trzech hip-hopowych albumów odznaczonych przez RIAA mianem diamentowego. Outkast nakręcił również film Idlewild.

BIOGRAFIA:
Kod: Zaznacz wszystko
PÓŹNY WRZESIEŃ 1993r.:
LaFace Atlanta, zainteresowane młodymi talentami, proponuje lokalnej grupie produkcyjnej Organized Noize nagranie kawałku na nadchodzący nowy album. Szefowi LaFace Antonio Reid zależało, żeby kawałek wykonał duet nastolatków z nowo powstałej grupy Outkast. Podpisał więc z nimi kontrakt. Singiel “Player's Ball” ze świeżymi, ostrymi jak brzytwa rymami i oldschool'ową melodią zapoczątkowała nową erę w świecie muzyki Southern.

10 LAT PÓŹNIEJ:
Hity muzyki Southern zawładnęły radio i telewizją. Prezes Arista Records stał się jednym z najbardziej wpływowych ludzi w przemyśle muzycznym. Outkast, znak rozpoznawczy grupy Dungeon Family promowanej przez Organized Noize, sprzedał ponad 10 milionów albumów na całym świecie.

A wszystko zaczęło się tak...

Andre Lauren Benjamin urodził się 27 maja 1975 roku w USA w stanie Geogria w szpitalu Georgia Baptist Hospital. Wychował się w murzyńskim getcie, podobnie jak reszta jego rówieśników. Matka Andre, Sharon, nie chcąc, żeby Andre skończył jako gangster albo złodziej, wysłała go do szkoły w Buckhead, bogatej dzielnicy białych. Skończywszy Sarah Smith (tamtejsza szkoła podstawowa) udał się do szkoły średniej - Sutton. Interesował się wtedy skateboarding'iem i muzyką. Przychodząc do domu słyszał takich wykonawców jak Eric B & Rakim czy Too Short. Z kolei w szkole słuchał czegoś zupełnie innego. W tamtym okresie muzyka stała się jego największą pasją. Zaczął rapować.

Antwan Andre Patton urodził się 1. lutego 1975 roku w Savannah w Georgii. W przeciwieństwie do Andre, Antwan mieszkał w wielodzietnej rodzinie w małym domku w Savannah. Żyli bardzo skromnie w 3-pokojowym mieszkaniu. Antwan bardzo chciał mieć swoje własne pieniądze oraz zostać raperem. Wszędzie nosił z sobą kartkę, na której zapisywał teksty. Jako nastolatek przeniósł się do ciotki Rene do Atlanty. Rene była dla niego jak matka. Zawarli między sobą swoistą umowę, że jeśli będzie dobrze się sprawował i przykładał do nauki, to będzie mógł u niej zostać na stałe.

Andre i Antwan uczyli się w Tri-Cities High School w dzielnicy East Point. Byli nowi w szkole. Pierwszy raz poznali się w dziesiątej klasie. Z początku nie przepadali za sobą, rywalizowali. Jednak potem, gdy się lepiej poznali, połączyła ich wspólna pasja – rapowanie. Antwan zaczął odwiedzać Andre w jego domu w dzielnicy East Point, gdzie wspólnie rapowali. Słuchali tej samej muzyki. Obydwoje lubili De La Soul oraz A Tribe Called Quest. Andre i Antwan zawsze byli trochę inni niż ich rówieśnicy. Inaczej się ubierali, słuchali innej muzyki. W tym okresie bardzo się ze sobą zżyli.

Mimo, że ich drogi na moment się rozeszły, kiedy to Andre został wyrzucony ze szkoły za wagarowanie w dziesiątej klasie, a Patton z powodzeniem kontynuował naukę, nadal razem rapowali, żeby w końcu założyć grupę “2 Shades Deep”. W zespole występowali pod pseudonimami Czarny Pies i Czarny Wilk. Kontynuując swoje muzyczne przedsięwzięcia, obaj robili to, co każdy amerykański nastolatek: pracowali dorywczo, imprezowali i wozili się po mieście. Antwan, tak jak wcześniej członkowie Wu-Tang Clan, Eazy-E i innych zespołów tego typu, żeby zarobić na opłacenie studio zajmował sie dystrybucją narkotyków. Popadł przez to w problemy i zaczął opuszczać się w nauce. Ciotka Antwan'a, Rene, widząc, co się dzieje, zagroziła Antwan'owi, że jeśli nie poprawi ocen, będzie musiał przeprowadzić się z powrotem do rodziny. Z tego powodu Antwan miał wtedy dużo na głowie. Uczył się, pracował i rapował z przyjaciółmi. Mniej więcej w tamtym okresie duet zagrał pierwszy koncert na żywo w klubie Club Fritz w West End.

Duet nazywał się 2 Shades Deep, jednak był również zespół nazywający się Four Shades Deep. Postanowili więc zmienić nazwę na Misfits, jednak ta nazwa również była zajęta. Sięgnęli więc po słownik i zaczęli szukać nazwy, która pasowałaby do nich. W końcu postanowili, że nazwą się Outkast (ang. outcast – wyrzutek). Ta nazwa pasowała do nich idealnie. Antwan przybrał wtedy pseudonim Big Boi.

Tamtejsza grupa produkcyjna Ogranized Noize, w której skład wchodzili Rico Wade, Ray Murray oraz Sleepy Brown, zaprosiła Outkast do swojej głównej “siedziby”, która mieściła się w piwnicy domu Rico Wade'a. Nazywała się ona Dungeon (ang. dungeon – loch). Był to typowy, brudny składzik. Stał tam stół i krzesła okryte tonami kurzu, keyboard'y poukładane obok siebie. Kiedyś zalało całą piwnicę. Jej stan jeszcze bardziej się pogorszył. Jednak nie przeszkadzało to chłopakom i dalej się tam spotykali. Duet bardzo przypadł do gustu Organized Noize i podpisali z nimi umowę. Zespołowi bardzo spodobał się Dungeon i panująca tam atmosfera. Zaczęli więc spędzać tam większość swojego wolnego czasu. Matka Andre bardzo troszczyła i niepokoiła się o syna. Nie podobało jej się, że spędza on w Dungeon bardzo dużo czasu. Lecz po pewnym czasie przyzwyczaiła się do tego i zauważyła, że Andre jest tam szczęśliwy i robi to, co kocha. Zaczęła go wspierać. Stała się jedną z najważniejszych osób w karierze Andre.

W 1992 roku Outkast nagrywa swoje pierwsze wydawnictwo z Organized Noize – remix TLC “What About You Friends”.
Więcej na "największej w Polsce stronie o OUTKAST"!

DYSKOGRAFIA:
Southernplayalisticadillacmuzik
(LaFace Records, 1994)

Peaches
Myintrotoletuknow
Ain't No Thang
Welcome to Atlanta (Interlude)
Call of da Wild
Player's Ball [Original Version]
Claimin' True
Club Donkey Ass (Interlude)
Funky Ride
Flim Flam (Interlude)
Git Up, Git Out
True Dat (Interlude)
Crumblin' Erb
Hootie Hoo
Deep
Player's Ball (Reprise)

Image

ATLiens
(LaFace Records, 1996)

You May Die (Intro)
Two Dope Boyz (In A Cadillac)
ATLiens
Wheelz Of Steel
Jazzy Belle
Elevators (Me & You)
Ova Da Wudz
Babylon
Wailin'
Mainstream
Decatur Psalm
Millennium
E.T. (Extraterrestrial)
13th Floor/Growing Old
Elevators (ONP 86 Mix)

Image

Aquemini
(LaFace Records, 1998)

Hold on, Be Strong
Return of the "G"
Rosa Parks
Skew It on the Bar-B
Aquemini
Synthesizer
Slump
West Savannah
Da Art of Storytellin' (Part 1)
Da Art of Storytellin' (Part 2)
Mamacita
Spottieottiedogaliscious
Y'all Scared
Nathaniel
Liberation
Chonkyfire

Image

Stankonia
(LaFace Records, 2000)

Intro
Gasoline Dreams
I'm Cool (interlude)
So Fresh, So Clean
Ms. Jackson
Snappin' & Trappin'
D.F. (interlude)
Spaghetti Junction
Kim & Cookie (interlude)
I'll Call Before I Come
B.O.B. (Bombs Over Baghdad)
Xplosion
Good Hair (interlude)
We Luv Deez Hoez
Humble Mumble
Drinkin' Again (interlude)
Red Velvet
Cruisin' in the ATL (interlude)
Gangsta S**t
Toilet Tisha
Slum Beautiful
Pre-Nump (interlude)
Stankonia (Stanklove)

Image

Big Boi And Dre Present... OutKast
(LaFace Records, 2001)

Intro
Funkin' Around
Ain't No Thang
So Fresh, So Clean
Rosa Parks
The Whole World
Aquemini
B.O.B. (Bombs Over Baghdad)
Crumblin' Erb
Ms. Jackson
Player's Ball
Elevators (Me and You)
Spottieottiedopaliscious
Git Up, Git Out
Movin' Cool (the After Party)

Image

Speakerboxxx/The Love Below
(Arista, 2003)

Speakerboxxx
Intro
Ghetto Musick
Unhappy
Bowtie
The Way You Move
The Rooster
Bust
War
Church
Bamboo (interlude)
Tomb of the Boom
E-Mac (interlude)
Knowing
Flip Flop Rock
Interlude
Reset
D-Boi (interlude)
Last Call
Bowtie (postlude)

The Love Below
The Love Below
Love Hater
God (interlude)
Happy Valentine's Day
Spread
Where Are My Panties?
Prototype
She Lives in My Lap
Hey Ya!
Roses
Good Day Good Sir (interlude)
Behold a Lady
Pink & Blue
Love in War
She's Alive
Dracula's Wedding
The Letter (interlude)
My Favorite Things
Take Off Your Cool
Vibrate
A Life in the Day of Benjamin Andre (Incomplete)

Image

Idlewild
(LaFace Records, 2006)

Intro
Mighty 'O'
Peaches
Idlewild Blue (Don'tchu Worry 'Bout Me)
Infatuation (Interlude)
N2U
Morris Brown
Chronomentrophobia
The Train
Life Is Like a Musical
No Bootleg Dvds (Interlude)
Hollywood Divorce
Zora" (Interlude)
Call the Law
Bamboo & Cross (Interlude)
Buggface
Makes No Sense at All
In Your Dreams
PJ & Rooster
Mutron Angel
Greatest Show on Earth
You're Beautiful (Interlude)
When I Look in Your Eyes
Dyin' to Live
A Bad Note

Image

WWW:
http://www.outkast.com/
http://www.myspace.com/outkast
http://www.youtube.com/user/OutKastVideoVault
http://www.lastfm.pl/music/OutKast

TROCHĘ ODE MNIE:
Ogólnie to kiedyś byłem zatwardziałym fanatykiem Molesty, Kalibra i pierwszych taśm Slums Attack. Myślałem, że rap powstał w Katowicach, ale to teraz mało istotne. Jakiś czas później, widziałem w tv teledysk do utwóru "Ms. Jackson", którego nie rozumiałem w ogóle, ale podobał mi się. Nie wiedziałem wtedy, że kiedyś odrzucę polski rap i skupię się wyłącznie na amerykańskim. Aż w końcu nadszedł ten dzień, lecz "Ms. Jackson" jakoś mi umknął (ważne, że marka Outkast została w głowie). I tak sobie go słuchałem i poznawałem, a tu zonk. Każde radio i podstawówkę podbija hit "Hey Ya", który do mnie trafia nieszczególnie, a jak spojrzałem na rubrykę wykonawca, to prawie zemdlałem. To wzbudziło moją niechęć i załamanie. Dzisiaj na szczęście jaram się tym kawałkiem jak małe dziecko. Ale spokojnie...

Kiedy tak myślałem (gusta się zmieniają na szczęście), że Outkast be, koleżanka (pozdrawiam z tego miejsca Patrycję) próbowała mnie do nich nakłonić. I tak zwlekałem, zwlekałem, w głowie wciąż mając niechęć po "Hey ya". Aż w końcu skusiłem się i sięgnąłem po ATLiens! Materiał mnie tak podjarał i wbił na właściwy trop, że nie pozwala zejść. Następnie od kliknięcia na YT do kliknięcia jestem tutaj, wśród moich zachwytów nad całym tym galimatiasem melodii! I żeby nie było, "Hey ya" to jeden z moich ulubionych utworów, a szczyle niech dalej biegną do remizy na Tiesto!

A co do Outkast? Mistrzowie metamorfozy (od "Player's Ball" po "Hey ya"). Nieprzewidywalni i nieschematyczni. Kiedy Masta Ace (jeden z moich ulubionych mc's) wchodzi do studio, wiesz że wyjdzie z "nowojorską masakrą mikrofonem pojemnościowym", ale nowojorską, klasyczną. Outkast wchodząc do studio z pewnością każdego oszuka, utrze niejeden stereotyp, narzuci kilka trendów i przyczyni się do jakiegoś przegrzania, z powodu wyczekiwania i niepewności do ostatniego dnia przed premierą krążka! Czy aby nie tak wyglądała otoczka ich każdej produkcji? Dlatego czekajmy, czekajmy, i czekajmy, ale też módlmy się, żeby szybko i przyjemnie zleciały dni posuchy. Dni, które dzielą nas od przemiany pogłosek o nowym albumie, w paragon z Empiku.

Propsy przyznane za post: 2
Ostatnio edytowany przez kamil, 05 Paź 2010, 17:35, edytowano w sumie 1 raz
kamil
Wkręca się
Wkręca się

Propsy: 5

Re: Outkast

Postprzez kamil » 22 Sie 2010, 12:35

Zajawka na OutKast wciąż trwa ! Nie spodziewałem się, że aż tyle potrwa ! Rok temu okrutnie jarając się zajęło nieco mniej czasu, ale do rzeczy.

Jestem po przesłuchaniu solowej płyty Big Boi'a i można śmiało rzec, że jaram się okrutnie! Gdzieś tam natknąłem się nawet na recenzję, w której autor przyznał jej płytę roku. I choć 2010 wypluł już nam kilka miażdżących produkcji, to wcale nie zaprzeczyłbym temu twierdzeniu, jakoby Sir Lucious Left Foot: The Son Of Chico Dusty rozpierdolił najbardziej. Ja po pierwszym przesłuchaniu się zniechęciłem, na pierwszy odsłuch myślę, skąd te pochwały? Nie wierzyłem recenzentom (po recenzję sięgnąłem, ponieważ zdziwiłem się jak tak długo wyczekiwana płyta może być taka bezpłciowa). Acz postanowiłem przesłuchać jeszcze raz i jaram się. Jest to album w charakterystycznym brzmieniu OutKast, lecz zalatuje trochę dirty southem. Goście z pozoru słabo (choć jak to mówią: nazwiska nie grają). Z pozoru tylko, ponieważ słuchając płyty nie można mieć wrażenia, że ktoś gdzieś odstaje. A do tego wśród Guccich Mane'ów, Jamie Foxx'ów i innych T.I.'ów wyróżnia się nazwisko z pewnością w większości kojarzone - George Clinton, czy legendarny Too Short! Ajj. Całość brzmi elegancko. Jeszcze gościnnie Janelle Monae (której płytą ostatnio się mocno zajarałem). Polecam każdemu solowy materiał Boia, za drugim razem wchodzi lepiej :-) Ja już mam kilkanaście przesłuchań na koncie, bo już nieco przywiązałem się do niej (czyżby z głodu za nowym OutKastem?). Oryginał musi być. Ale do czego zmierzam? Otóż na płycie tylko jeden kawałek można nazwać OutKast, a to dlatego, że współtwórca-producent to nie kto inny, jak Andre 3000 (swoją drogą chory klimat stworzył ten pokręcony gość). Niby szkoda, że nie nawija, każdy pewnie na to liczył, co przynajmniej zaprzeczałoby jakiekolwiek plotki o rozpadzie duetu. I nawijałby, bowiem w sieci można gdzieniegdzie znaleźć dwa utwory, gdzie na mikrofonie słyszymy obu Panów, co więcej - jest to stary, dobry OutKast, nie żadne Hey ya! Jedynie ponoć wytwórnia nie zgodziła się na zamieszczenie tychże utworów, argumentując, że chcą mieć solo Boi'a, a nie nowego OutKasta!

http://www.youtube.com/watch?v=A_rfMI2Cxp8
+ Sleepy Brown. Jak nie brzmi stankonicznie, to niech mnie sczyści...?

http://www.youtube.com/watch?v=4FUPPurcasM
+ Raekwon. NYC i ATL! Pamiętacie Skew it on the bar? Ten całkiem niezgorszy, szkoda że Andre ukradł większość beatu i nie dał się popisać reszcie wariatów! Aquemini jak stąd do Częstochowy!

A co wy sądzicie? Bo jeśli to można traktować, jako zapowiedź nowego OutKast, to ja śpię spokojnie :-)

+ Gratis:

http://bigboi.com/2010/08/18/big-boi-is ... th-guests/
- specjalny koncert Big Boi'a sprzed kilku dni, który był transmitowany na żywo. Niestety z powodu słabego komputera nie dane było mi ujrzeć tej transmisji, ani nawet retransmisji :roll: Zresztą, polecam jego oficjalną stronę - dużo ciekawych rzeczy znajdziesz!

Klipy:
http://www.youtube.com/watch?v=UryzYsFPWu4 - Follow Us
http://www.youtube.com/watch?v=rWsvkW6rKkQ - Shutterbug
http://www.youtube.com/watch?v=hnbO8GE4V5M - Shine Blockas
http://www.youtube.com/watch?v=JiwDs01pfZM - Fo Yo Sorrows
http://www.youtube.com/watch?v=aKRoK4uXiKE - General Patton

Plus teledysk do utworu Tightrope, Janelle Monae, gdzie gościnnie udzielił się Left Foot! Sam utwór mnie targa na wszystkie strony, a klip jest mistrzowskim potwierdzeniem jej formy! Jaram się!
http://www.youtube.com/watch?v=HjWj5gJ6Kvc
kamil
Wkręca się
Wkręca się

Re: Outkast

Postprzez kamil » 05 Paź 2010, 17:36

Pozwoliłem sobie dodać sondę, z odwiecznym dylematem fanatyków OutKast! :-)
kamil
Wkręca się
Wkręca się

Wróć do Zagraniczny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość