Welcome! Anonymous

Proceente - Galimatias (2009)

Moderatorzy: Hax, Kondzik

Regulamin forum
1. W celu usprawnienia pracy na forum, prosimy o podsyłanie linków do nowo założonych tematów o konkretnych albumach na maila hax@4elementy.pl. Płyty będą sukcesywnie dodawanie do katalogu albumów, tak żeby w przyszłości móc łatwo je odnaleźć.
2. Każdy dodawany topic o konkretnej płycie, powinien zawierać okładkę, tracklistę i kilka zdań własnej opinii.

Proceente - Galimatias (2009)

Postprzez rymas » 09 Lut 2010, 06:28

Image

01 - Możliwości
02 - 2012 (feat. WSZ)
03 - Niezatapialność
04 - Podróż Do źródeł Czasu (feat. Jan Nowicki)
05 - Miłość Do Muzyki W Czasach Kryzysu
06 - Suzuki Swift
07 - Uliczny Styl
08 - Śmiechu Warte
09 - Permanentna Inwigilacja
10 - Wkurwienie Maksymalne
11 - Dzień Jak Co dzień
12 - Jadę Na Rowerze
13 - Skit
14 - Galimatias
wiesz jak jest zajawka mam moc jak trotyl
jeden lubi browar. drugi jak mu śmierdzą stopy.

[Artykuł] Dobry rap to punk rock, nie ma go w radio
[Recenzja] Keith Murray – The Most Beautifullest Thing in This World
Awatar użytkownika
rymas
Ogarnia
Ogarnia

Miejscowość: zDolnyŚląsk/DDZ
Propsy: 9

Re: Proceente - Galimatias (2009)

Postprzez rlk120 » 10 Lut 2010, 19:11

Płocenta nie lubię, sprawdziłem dla samego sprawdzenia, ale zero podjarki.
Awatar użytkownika
rlk120
Wkręca się
Wkręca się

Postprzez rymas » 21 Lut 2010, 12:31

moja recenzja:

Promujący album „Galimatias” klip do kawałka "2012” wzbudził moją ciekawość, co zaprezentuje Proceente na kolejnej płycie. Czemu? Powodów jest kilka: przyjemny, bujający bit, bardzo dobra zwrotka gospodarza, jak i gościnny udział Wujka Samo Zło, który niejednego zaskoczył, a to dobrze wróży zbliżającej się premierze produkcji warszawiaka.

Tymczasem skupmy się na Proceencie. Artysta, z kawałka na kawałek, pokazuje swoją doskonałą dyspozycję. Niektórych jego styl denerwuje, innych zachwyca, ale na pewno nikomu nie jest obojętny. Ja zaliczam się do tej drugiej grupy, choć nie byłem jego fanem od razu. Kiedy ukazał się mixtape „TOAST”, nie zdobył mojego uznania, a wręcz przeciwnie – nic specjalnego w tym albumie nie widziałem. Dopiero po jakimś czasie doceniłem jego pracę. Wiele czynników złożyło się na ten stan rzeczy – między innymi doskonałe występy gościnne oraz ewolucja mojego gustu.

„Galimatias” to dużo dojrzalszy krążek od poprzednich. Dzięki różnorodnej tematyce, albumu słucha się płynnie i nie ma przesytu. Tytuł nawiązuje do treści pojawiających się na krążku, gdyż można wszystkiego po trochę znaleźć. Każda piosenka to swoista indywidualność. Nie ma tu ani jednego choć trochę podobnego do drugiego utworu. Proceente prezentuje nam pełną gamę doznań - od poetyckich, przez nakreślające pogląd polityczny, po chilloutowe nuty. Dobrze prezentują się również goście, wśród których znaleźli się towarzysze z Szybkiego Szmalu: Emazet, Mały eSz eSz, WdoWA, jak i parę ciekawych postaci z polskiej sceny: Pablopavo, Frenchman, Numer Raz czy, wspomniany już, Wujek Samo Zło. W tej kwestii nie ma faworyta. Każdy zaproszony artysta zaprezentował dobry poziom i nikt wyraźnie nie wysuwa się przed szereg. Słabym punktem albumu są przeciętne bity, poza paroma wyjątkami, które wybijają się nieco ponad „średnią krajową”.. Nie przeszkadzają one jednak w odbiorze.

Rap Proceenta to „wszystko co najlepsze”. Mimo lekko ostających od poziomu bitów, „Galimatias” jest godny uwagi zarówno wytrawnego, jak i niewytrawnego słuchacza. Każdy znajdzie na tej płycie coś dla siebie, dzięki różnorodności i tytułowemu bałaganowi w treści i formie. Nie pozostaje nam więc nic innego jak „kupować polskie rap płyty”, bo dla takich krążków warto wygrzebać z zaskórniaków parę złotych. Otóż w zamian dostajemy „to, co tygryski lubią najbardziej” – czystą esencję rapu.
wiesz jak jest zajawka mam moc jak trotyl
jeden lubi browar. drugi jak mu śmierdzą stopy.

[Artykuł] Dobry rap to punk rock, nie ma go w radio
[Recenzja] Keith Murray – The Most Beautifullest Thing in This World
Awatar użytkownika
rymas
Ogarnia
Ogarnia

Miejscowość: zDolnyŚląsk/DDZ
Propsy: 9

Postprzez nats » 23 Lut 2010, 16:27

uwielbiam tą płyte. Kupiłem orginał i się zakochałem w niej. Proceente idealnie pasuje do tych bitów. Pozatym ładnie wydana, warto mieć na półce.
nats
Początkujący
Początkujący

Postprzez Cyprian » 25 Lut 2010, 16:24

też się jaram tą płytą mam w orginale tyle że nie kupiłem a wyniosłem z empiku
'' mam więcej pomysłów niż wody ma basen''
Awatar użytkownika
Cyprian
Wkręca się
Wkręca się

Postprzez pawlikwrk » 25 Lut 2010, 16:42

Fajna, lajtowa płyta. Zajebisty kawałek z Wujkiem, kozacka zwrotka WdoWy, czy Pablopavo i Numer w "Jadę na rowerze". "Podróż do źródeł czasu" ma świetny klimat, podobny do kawałka Proceenta u Quiza. Polecam. ;)
"Po pierwsze dla siana, drugie dla floty"

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=6416888

Image
Awatar użytkownika
pawlikwrk
Ogarnia
Ogarnia

Propsy: 15

Wróć do Polski

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości