Welcome! Anonymous

Tede - S.P.O.R.T. (2001)

Moderatorzy: Hax, Kondzik

Regulamin forum
1. W celu usprawnienia pracy na forum, prosimy o podsyłanie linków do nowo założonych tematów o konkretnych albumach na maila hax@4elementy.pl. Płyty będą sukcesywnie dodawanie do katalogu albumów, tak żeby w przyszłości móc łatwo je odnaleźć.
2. Każdy dodawany topic o konkretnej płycie, powinien zawierać okładkę, tracklistę i kilka zdań własnej opinii.

Tede - S.P.O.R.T. (2001)

Postprzez Hax » 01 Sty 2010, 17:28

Image

Tracklista:
1. Intro
2. ŁAAAŁ!!!!
3. Witaj w domu
4. Mróz (Panzerfast)
5. Odcinam się
6. Dyskretny chłód
7. Ja trwam
8. Winią nas
9. Dokładnie tak
10. A pamiętasz jak...
11. Kontrast (skit
12. Ona jest szmatą
13. PLNY II
14. Zawieszka (skit)
15. Baunsuj ze mną
16. Wyścig szczurów
17. Warszafski walczyk
18. 833.333 pln
19. Drin za drinem
20. Deszcz / Outro
Awatar użytkownika
Hax
Administrator
Administrator

Miejscowość: Żagań
Propsy: 19

Re: Tede - S.P.O.R.T. (2001)

Postprzez smackey » 15 Lut 2010, 23:03

chyba najlepsza polska płyta... na pewno w top3. nie ma słabego kawałka... może poza 10 ale to freestyle :D
Awatar użytkownika
smackey
Moderator

Propsy: 9

Postprzez Hax » 15 Lut 2010, 23:04

smackey napisał(a):chyba najlepsza polska płyta... na pewno w top3. nie ma słabego kawałka... może poza 10 ale to freestyle :D

do top5 by się załapała ;)
Awatar użytkownika
Hax
Administrator
Administrator

Postprzez smackey » 15 Lut 2010, 23:07

lekką rąsią :D mój top się zmienia w zależnosci o której płycie mówie (bo 'spokojnie do top3 wejdzie' mówiłem o sporcie, nastukafszy, światłach miasta, muzyce poważnej, eterni, skandalu, iq, fachu itede itepe)
Awatar użytkownika
smackey
Moderator

Propsy: 9

Postprzez Hax » 15 Lut 2010, 23:10

smackey napisał(a):lekką rąsią :D mój top się zmienia w zależnosci o której płycie mówie (bo 'spokojnie do top3 wejdzie' mówiłem o sporcie, nastukafszy, światłach miasta, muzyce poważnej, iq, fachu itede itepe)

Top3 w twoim przypadku jest bardzo względne, ale zgodzę się i w moim Top3 też jest nastukafszy, światłach miasta, muzyka poważna, iq, fach :D:D
Awatar użytkownika
Hax
Administrator
Administrator

Postprzez eN » 19 Lut 2010, 20:21

A dla mnie niesłuchalny gniot.
Może fajnie się jarać w momencie powstawania, ale poznając znacznie później raczej nie ma czym zachwycić. Przynajmniej nie mnie.
No i nie, nie będę wychwalał, bo tak się utarło i tak wypada. ^.^'
Awatar użytkownika
eN
Wkręca się
Wkręca się

Postprzez pawlikwrk » 23 Lut 2010, 17:17

Mistrzowska płyta, jedna z najlepszych polskich płyt.
TDF był wtedy w życiowej formie, lepszego od niego rapera nie było.
Każdy kawałek trzeba znać, klasyk, który trzeba znać i tyle w temacie. :D
"Po pierwsze dla siana, drugie dla floty"

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=6416888

Image
Awatar użytkownika
pawlikwrk
Ogarnia
Ogarnia

Propsy: 15

Postprzez Kondzik » 05 Maj 2010, 22:08

eN napisał(a):A dla mnie niesłuchalny gniot.
Może fajnie się jarać w momencie powstawania, ale poznając znacznie później raczej nie ma czym zachwycić. Przynajmniej nie mnie.
No i nie, nie będę wychwalał, bo tak się utarło i tak wypada. ^.^'

Wręcz przeciwnie, kiedy to powstało środowisko było w pewnego rodzaju szoku. Stąd chociażby nieprzychylna recenzja w "Klanie":
Pierwszy raz usłyszałem "Ona jest szmatą" na jednej z imprez. Nie wiedząc kto to rymuje pomyślałem - "jakiś kretyn nieudolnie podrabia TDF-a". Kopara mi opadła, gdy okazało się, że to jednak oryginał. MC, który swego czasu nadawał ton polskiemu hh wydał wreszcie zapowiadany od dłuższego czasu materiał. Piszę "nadawał", gdyż obecna forma rymo i bitotwórcza Tedego plasuje go wśród średniaków polskiej sceny. To smutne, jak człowiek mający kiedyś spory potencjał zadowala się rymami "z czapy" na jedną końcówkę (przykład pierwszy z brzegu: fura-rura-glazura-córa). Zniknęły gdzieś błyskotliwe porównania, zapadające w pamięć zwroty, słowem rzeczy za które tak ceniliśmy rapera WFD. Ich miejsce zajeły łopatologicznie opowiedziane historyjki o przewozie "towaru", nieudanym ruchaniu, chlaniu, zarabianiu szmalu i "baunsowaniu" (o, już zaczynam rymować jak Tede!). Tekstów tych nie ratuje już nadużywany i przeszarżowany flow ("Warszawski Walczyk","Zawieszka"). Muzyka, którą złożył Tede też nie powala, a podkłady do "Drin Za Drinem" czy "Ona Jest Szmatą" swym poziomem dorównują demówkom przychodzącym do Klanu z całej Polski. "S.P.O.R.T." dla mnie, jako fana Trzyha, to duże rozczarowanie. Liczę, że przy okazji następnej płyty, Tede skończy z nadmierną megalomanią i przesiądzie się ze skórzanej kanapy z powrotem na ławkę. W hiphopie stamstąd jest lepsza perspektywa.

Barney 3/5 (Magazyn Klan Nr.19 [2001] s.52)

Według mnie jest kilka dobrych numerów, ale na pewno nie jest to top polskiego rapu
Awatar użytkownika
Kondzik
Moderator

Miejscowość: Radom
Propsy: 23

Wróć do Polski

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości