Welcome! Anonymous

[artykuł] To pasja

Moderatorzy: Hax, Kondzik

Regulamin forum
1. W celu usprawnienia pracy na forum, prosimy o podsyłanie linków do nowo założonych tematów o konkretnych albumach na maila hax@4elementy.pl. Płyty będą sukcesywnie dodawanie do katalogu albumów, tak żeby w przyszłości móc łatwo je odnaleźć.
2. Każdy dodawany topic o konkretnej płycie, powinien zawierać okładkę, tracklistę i kilka zdań własnej opinii.

[artykuł] To pasja

Postprzez teszone » 14 Mar 2010, 19:49

Witam. Zaczne od tego, ponieważ nie każdy może o tym wie. Nasza kultura sklada sie z czterech elementów mianowicie : rapowanie, djing, breakdance oraz wszedzie widoczna sztuka graffiti. Postaram opisać jes tutaj każdą z osobna.

Rapowanie - hip hop, rap, freestyle, bitbox i inne tego typu wiazace sie z tym elementem sztuki.
Wiele doroslych osób wychowujacych sie przy innych typach muzyki takich jak: Czesław Niemen, The Beatles, Czerwone Gitary powie ze hip-hop to bzdura, ze jest to zbuntowana młodzież promująca picie alko, palenie marihuany i stosowanie innych używek. Co prawda nie dziwie sie im słuchając takich grup jak np Firma nagrywająca tylko o paleniu i za przeproszeniem 'Jebania Policji' co usyszymy w kawałku 'reprezentuję JP' przy czym cytuję :

'Sąd, konfidenci, PSY TO JEDNA BANDA
PRZECIWKO KURESTWU JP PROPAGANDA
Bez skrupułów, na lewo albo za zwykłe głupoty
NISZCZĄ LUDZIOM ŻYCIE Z ICH DZIECI ROBIĄ SIEROTY
I bez wyroków i policyjnej agresji
Oby wszyscy dobrzy ludzie tak przez życie przeszli
Oby na ciebie nigdy nie donieśli
JP CZŁOWIEKU WEŹ TEN PRZEKAZ DALEJ PRZEŚLIJ'
(PROSZE ZWRÓCIĆ UWAGE NA DRUK DUŻYMI LITERAMI)

I tak jest. Młodzież Krzyczy Przed Kolegami JP a jak ukradnie sie komuś rower to sie biegnie na komisariat. Prawda ? Wątpie żeby ktoś z tych spinaczy powiedzial 'psu' w oczy skrót ktorego nie msuze tłumaczyć CHWDP.
W Polskim rapie jest wiecej takich grup ale nie bede ich wymieniał szkoda mi czasu na pisanie o czymś takim.

Sprawa grupy HEMP GRU pamietacie utwór CUDOWNY DZIECIAK .? A prosze porównac to do utworu - H.W.D.P . I dlaczego każdu uważa że 'Hip Hop Is Dead' ?

Następna Sprawa To WWO. Sokół & Pono , Monopol. Eh... co sie stalo z muzyką? Przykladowe Utwory : S&P - uderz w puchara , Monopol-Zodiak na melanżu. Naprawde gdybym mial jakis kontak do Wojtka podal bym mu ten tytuł : WWO - Halabardy tez WWO-Damy rade oraz WWO-Mogę Wszystko.

Teraz Dobre Strony naszego polskiego hip-hopu. Artyści tacy jak Adam Ostrowki (OSTR), Leszek Kaźmierczak(ELDO,ELDOKA) czy undergroundowi muzycy tacy jak : MAŁPA , SMARKI SMARK czy TETRIS. Piszący o ośce , rodzinie , przyjaźni a co najważniejsze o jednej miłosci - MUZYCE.! Przykladowe Cytaty:
'Wiem, że muszę zadbać o rodzinę, żonę, syna, matkę
Nie mów o białym złocie tylko czym ja ją wykarmię
To mój honor, to dane Bogu słowo
Brat się budzę cztery razy w ciągu nocy do pieluchy
Rap nie zrobi cię człowiekiem, jak życie cię nie nauczy
Taka prawda, lenistwo zabija tu świat w nas
Każdy by chciał wszystko naraz zamiast starać się o trochę
Niby nikt tu nic nie pali, a by zjarał Europę'
(OSTR - Po Drodze Do Nieba)

'A Eldo to ten raper co non-stop ciągnie koks i pali trawkę, tak ten
Kiedyś kipiałam, teraz śmieję się szczerze
Tak mało wiem o sobie, a chcę coś więcej wiedzieć
Szukam Źródeł tej mani jak klepto
By wiedzieć zawsze świeże z kim i gdzie kto
Oni kochają te plotki codziennie żywią się nimi
Mają nudne życie, więc chcą podglądać innych '

'Ja Swoja Prawde Znam A Ty ?
Chcesz Zamieść Prawde Pod Dywan'
(Eldoka - Mędrcy z Kosmosu
Eldoka - Zamieć Prawde Pod Dywan)

W Polskim rapie dużo jest komercji ale nie będe pisal na ten temat..

GRAFFITI

Początki graffiti w dzisiejszym tego słowa znaczeniu sięgają przełomu lat 60. i 70. XX wieku, kiedy to popularne stały się tzw. tagi - wykonane flamastrem lub farbą stylizowane zapisy imion/pseudonimów młodych ludzi, którzy w ten sposób znakowali teren. Wielu ludzi mówi ze jest to wandalizm itp. Co prawda to prawda ale jest to sztuka ludzi kochających ten sposób wyrażania pogladów czy tez uczuć. Oczywiscie sa ludzie myślacy ze to jest chwila przed ściana i powstaje cos zwyklego po czym robia coś takiego: http://www.mmtrojmiasto.pl/rep/newsph/6599/31287.3.jpg widzimy napisy 'HWDP' i co mnie bardzo smieszy 'RUDY TO CWEL' hehe. Są też ludzie ktorzy ćwiczą sie w tej sztuce tworząc cos takiego : http://www.cuhp.org/images/graffiti_cuhp.jpg co wymaga talentu oraz czasu i cierpliwości.. WIEC GIMBUSY NA TYM FORUM ( bo na kazdym tacy są ) SZANUJCIE COS CO ZROBILI INNI (nie czyń bliźniemu swemu tego co Tobie nie miłe'

Wiec wnioskuje z tego iż mimo wielu komercjalistów itp jest tez prawdziwy dobry rap oraz dobrzy grafficiarze.

Pozostał jeszcze bboing oraz djing ale na ten temat nie bede pisal nie chce sie rozpisywac a i tak juz wam sie nie bedzie pewnie chcialo czytac całego postu..

To tyle. Dzieki za uwagę oraz pamietajcie. TO KULTURA A NIE BAZGRANIE TEKSTÓW JP ORAZ PALENIE TRAWKI.!

POKÓJ !!!
teszone
Początkujący
Początkujący

Re: [artykuł] To pasja

Postprzez Kondzik » 14 Mar 2010, 20:32

W sumie to nic ciekawego. No i nieprzyjemnie się trochę czyta, brakuje tu ładu i składu.
Awatar użytkownika
Kondzik
Moderator

Miejscowość: Radom
Propsy: 23

Postprzez atalbert » 14 Mar 2010, 22:22

Słaby artykuł. Parę błędów, mało przykładów, słabo rozwinięte te, które są.
atalbert
Wkręca się
Wkręca się

Propsy: 1

Postprzez Hax » 14 Mar 2010, 23:38

Kondzik napisał(a):W sumie to nic ciekawego. No i nieprzyjemnie się trochę czyta, brakuje tu ładu i składu.

komentuj treść, a ocenę formy pozostaw jurorom
Awatar użytkownika
Hax
Administrator
Administrator

Miejscowość: Żagań
Propsy: 19

Wróć do Polski

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości